Søk
Close this search box.

Tampenbuda i Hareid

Materiale:

Tak med dråpeskifer fra Altaskifer

Prosjekt:

Tampenbuda / Donnabuda

Byggeår:

Restaureringsår: 2022

Sted:

Hareid

Redd taket først: Restaurering av Tampenbuda i Hareid

Tampenbuda, også kjent som Donnabuda, var en gang hovedsetet for fiskeri i Norge. Det var hit fiskeskøytene kom inn med fangsten fra bankene. Tampenbuda var en av de mange budene som dukket opp, og er nå den eneste gjenlevende buda. Nå skal dette historiske bygget i Hareid bli et matmuseum, selskapslokaler og restaurant. Men først må taket reddes!

Eieren av Tampenbuda tok kontakt med Norheim Natursten Vest AS etter å ha sett deres arbeid hos en privatperson i Hareid. Den opprinnelige Tampenbuda med skifertak brant ned rundt 1920. Ved gjenoppbyggingen ble det lagt eternittplater på taket, som nå var klart for restaurering. Norheim Natursten Vest AS sto for montering av nytt underpanel og diffusjonsåpen papp fra Siga før re-legging av brukt skifer. Eieren hadde en del dråpeskifer fra opprinnelig bygning og fikk i tillegg tak i gammel Altaskifer rundt om i Hareid og omegn. Dråpeskiferen som nå er lagt er i størrelse 8×14″ og 10×16″.

Som en del av arbeidet ble det også montert alt av sløyfelekter, steinlekter, takvinduer, vindskibord og isbord. Eieren leverte og monterte gradrenner, mønebeslag og vindskibeslag selv. Restaureringsprosjektet fikk støtte fra Kulturminnefondet.

Norheim Natursten Vest AS er stolt av å kunne vise til arbeidet de har utført på dette praktfulle bygget med en spektakulær beliggenhet, og anbefaler aktuelle eiere av verneverdige bygg å kontakte Kulturminnefondet ved ønske om restaurering.

Tampenbuda i Hareid er nå på vei tilbake til sin tidligere prakt, og vil snart åpne som et matmuseum og en restaurant. Det vil være en flott mulighet for besøkende å lære om historien til denne viktige delen av norsk kultur. Tampenbuda står som et symbol på Norges lange historie med fiskeri, og med restaureringen vil det forbli et viktig kulturminne for kommende generasjoner.

Det er mulig å følge fortsettelsen for bygget her

Andre prosjekter